- Ανταμάν και Νικομπάρ, νησιά
- (Andaman-Nicobar Islands). Νησιωτικά συμπλέγματα του Ινδικού ωκεανού. Πολιτικά ανήκουν στη Δημοκρατία της Ινδίας, της οποίας αποτελούν ενιαίο διοικητικό διαμέρισμα (8.293 τ. χλμ., 363.200 κάτ. το 2001), με πρωτεύουσα το Πορτ Μπλερ (102.100 κάτ. το 2002).
Στο νησιωτικό σύμπλεγμα των Α., που έχει έκταση 6.496 τ. χλμ., περιλαμβάνονται περισσότερα από 200 μεγάλα και μικρά νησιά, τα οποία εκτείνονται με κατεύθυνση από Β-ΒΑ προς Ν-ΝΑ σε 355 χλμ. από 10° έως 14° βόρειου πλάτους· το κυρίως τμήμα τους αποτελείται από μία συστάδα πέντε νησιών (Βόρεια Α., Κεντρική Α., Μπαρατάνγκ, Νότια Α. και Ρούτλαντ) που ονομάζεται Μεγάλη Α.· σε αυτήν προστίθεται και η Μικρή Α. που βρίσκεται νοτιότερα, πέρα από τον πορθμό Ντανκάν. Όπως και οι γειτονικές Νικομπάρ, αποτελούν αναδυόμενες κορυφές μακράς υφαλορράχης που συνδέει το άκρο της χερσονήσου της Μυανμάρ (Βιρμανία) με το βορειοδυτικό τμήμα της νήσου Σουμάτρα. Ο πληθυσμός, που αποτελείται κυρίως από τους απόγονους καταδίκων των φυλακών του Πορτ Μπλερ (1858-1948), βρίσκεται συγκεντρωμένος κατά 90% γύρω από την πρωτεύουσα· στο εσωτερικό ζουν μερικές εκατοντάδες Πυγμαίων νεγρικής καταγωγής (Ανταμάνιοι).
Στα Ν της διώρυγας των 10 μοιρών και μεταξύ 6° και 10° νότιου γεωγραφικού πλάτους εκτείνεται το νησιωτικό σύμπλεγμα Ν., που αποτελείται από 19 νησιά, από τα oποία κατοικούνται μόνο τα επτά. Η συνολική τους έκταση είναι 1.831 τ. χλμ. Μεγαλύτερα από αυτά είναι η Μεγάλη N., η Μικρή N., η Κατσάλ και η Καμόρτα.
Και τα δύο νησιωτικά συμπλέγματα έχουν θερμό και υγρό κλίμα, και το έδαφός τους καλύπτεται σε μεγάλο μέρος από τροπικό δάσος και ζούγκλα. Οι σπουδαιότερες οικονομικές δραστηριότητες στις οποίες επιδίδονται οι κάτοικοι είναι η γεωργία (καφές και ρύζι) και η εκμετάλλευση των δασών και των προϊόντων τους.
Στα νησιά αυτά πρώτοι αποβιβάστηκαν Ολλανδοί πειρατές και Γάλλοι ιησουίτες. Κατά τον 18o και 19o αι. τα κατέλαβαν διαδοχικά οι Δανοί, οι Αυστριακοί, οι Βρετανοί, οι Γάλλοι και οι Άγγλοι (1869).
Dictionary of Greek. 2013.